пʼятницю, 16 листопада 2012 р.


Прокуратура не знаходить винних у недоступності генпланів міст Чернігівщини

Прокуратура не знаходить винних у недоступності генпланів міст Чернігівщини


На веб-порталі www.cityplan.in.ua можна знайти нові відповіді з органів прокуратури щодо приховування генеральних планів міст Чернігівської області від громадян. Інформацію вдалося зібрати у ході моніторингу доступності генпланів міст, який проводиться Східноукраїнським центром громадських ініціатив (СЦГІ) разом із партнерами з усіх областей України.
Нагадаємо, що моніторинг доступності генпланів для громадян розпочався улітку цього року. Його реалізація розпочалася з надсилання до міських рад інформаційних запитів з проханням повідомити про шляхи ознайомлення громадян із основним містобудівним документом та надати сам документ для ознайомлення. Проте, майже від усіх міських рад громадські активісти отримали відмову і, усвою чергу,оскаржилиненадання доступу до публічної інформації в прокуратурах.
Проте, більшість прокуратур підстав для реагування на приховування генпланів не побачили і запропонували звернутисядо суду.
Віктор Тарасов, виконавчий директор Чернігівського громадського комітету захисту прав людини, що займається моніторингом доступності генпланів міст Чернігівської області, зазначає: «На подані нами скарги більшістьпрокуратурповноцінної відповіді не надала.Зміст майже скрізь однаковий – генплан знаходиться під грифом «Для службового користування» і підстав для прокурорського реагування не має. А той факт, що при цьому порушується ряд законів, зокрема ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності» та «Про доступ до публічної інформації»,органи прокуратури схоже не хвилює».
Цікавим винятком з цього ряду є реакція Ніжинської міжрайонної прокуратури, до якої було направлено скаргу на неправомірну відмову у наданні інформації щодо містобудівної документації міста Ніжин, а також висунено вимогу притягнути міського голову Ніжина Приходька М.В.(саме за його підписом було отримано відповідь від Ніжинської міської ради)до адміністративної відповідальності за невиконання ЗУ «Про доступ до публічної інформації». Ніжинська прокуратура чи не єдина адекватно відреагувала на скаргу про відмову узадоволенні інформаційного запиту та повідомила про порушення дисциплінарного провадження відносно начальника відділу містобудування та архітектури, головного архітектора міста Діденка Г.М. За цікавим збігом обставин, за кілька днів до цього саме цей посадовець був затриманий за отримання хабара в $2000.
Але,утой же час Ніжинська прокуратура, визнаючи факт неналежного виконання інформаційного запиту, вказала, що не має підстав для притягнення до відповідальності міського голови Ніжина Приходька М.В.,через те, що «відповідь на інформаційний запит підписав не він, а інша особа»(!!!). Іншими словами,прокуратура не вбачає порушень утому, що за міського голову в офіційних документах розписуються інші невідомі особи. Хоча,на фоні останніх корупційних скандалів у Ніжині, цей факт не видається таким вже й кричущим.
Більше інформації про доступність генеральних планів міст Чернігівщини можна отримати на сайті «Генплан – ключ до твого міста»

Віктор Тарасов
Чернігівський громадський комітет захисту прав людини
Тел./факс: +380 462 625-381, e-mail: info@protection.org.ua; Web-site: www.protection.org.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар